maandag 2 juli 2012

TRACK in de Liberteyt op 28 juni 2012

In de Liberteyt in Wondelgem loopt het project ‘Gezongen dialogen’, waarbij jong en oud een lied zingen voor elkaar. Dit naar analogie met het werk van Emilio López-Menchero. Muziek is belangrijk voor alle generaties. Maar veel liederen van vroeger worden nu niet meer gezongen en de oudere generatie is wellicht niet zo goed op de hoogte van de muziekcultuur van jongeren. Tijdens dit project gaan de generaties al zingend in dialoog. De vergaderzaal van het woonzorgcentrum wordt door REC Radiocentrum omgetoverd in een heuse opnamestudio: de ouderen en de jongeren zingen afwisselend voor elkaar, waarbij het zingen en het luisteren even belangrijk zijn. Zo komt een videokunstwerk tot stand.

Verslag voorstelling Liberteyt op 28 juni 2012 door Jolijn:


Op donderdag 28 april waaide er een kunstzinnige wind door het woonzorgcentra De Liberteyt te Wondelgem. Met het project 'TRACK in Residence' wil KUNSTWERK[t] de tentoonstelling rond hedendaagse kunst TRACK bekend maken bij 4 verschillende woonzorgcentra van Gent. Een spoor achterlaten in de hoofden van de mensen is namelijk één van de belangrijkste doelstellingen van de grote stadstentoonstelling georganiseerd door het SMAK.
Kathleen en Jolijn (mezelf), vrijwilligsters bij KUNSTWERK[t], gaven donderdagmiddag een powerpoint presentatie van TRACK in het woonzorgcentrum te Wondelgem. De presentatie verliep vlotjes en werd aandachtig gevolgd door de senioren. Anderhalf uur lang betrokken we ons publiek bij de tentoonstelling door stil te staan bij de belangrijkste werken van TRACK via foto’s en filmpjes. Meerdere bewoners waren gefascineerd door grote werken zoals de hotelkamer van Tazous Rous aan het Station Gent Sint-Pieters of het huisje in de boom van Benjamin Verdonck in het Vogelenzangpark.
Na de presentatie, tijdens het discussie moment, vroegen we aan de bewoners wat ze dachten over kunst. De meesten onder hen zijn van mening dat kunst belangrijk is, maar dat hedendaagse kunst toch wel heel anders is dan die van de grote klassiekekunstenaars. Hedendaagse kunst is niet altijd gemakkelijk te begrijpen, maar we merkten aan de hand van onze presentatie en de aandacht die er voor te vinden was, dat kunst, in welke vorm dan ook, door alle leeftijden wordt geapprecieerd.

Jolijn Raes - vrijwilligster voor KUNSTWERK[t] voor 'TRACK in Residence'















Geen opmerkingen:

Een reactie posten