maandag 9 juli 2012

DE VLUCHT in De Vijvers op 6 juli 2012


 
De bewoners van de Vijvers in Ledeberg werken met Sven Verhaeghe rond natuur en vergankelijkheid. Dit project verwijst naar het kunstwerk van Elmgreen en Dragset, dat bestaat uit een glazen vitrinekastje, waarin vergulde blaadjes liggen uitgestald. Sven Verhaeghe geeft het project de titel “A hole to Andromeda”: “De idee dat het licht dat wij nu van het sterrenstelsel Andromeda zien, al even lang onderweg is als de menselijke soort, maakt Andromeda voor mij niet alleen symbool van het onderweg zijn en sporen na laten, maar van de geschiedenis van de mens. Naast een documentaire over gesprekken en activiteiten hierover, zal Sven een tekening maken waarin de elementen die de bewoners naar voren brachten, zijn verwerkt. Als een tastbare herinnering.”

 Verslag DE VLUCHT in de Vijvers op 6 juli 2012 door Sylvie:

Op vrijdag 6 juli speelden de bewoners van woonzorgcentrum De Vijvers  in Ledeberg de hoofdrol in een kortfilm. Kunstenaar Sven Verhaeghe maakte er in het kader van TRACK een documentaire over het leven in een woonzorgcentrum. Mariëlla en Sylvie (mezelf) assisteerden gedurende dat ganse weekend.
Het woonzorgcentrum is gelegen nabij een groot stadspark, dat echter onbereikbaar is voor de bewoners. De kunstenaar vond het heel vreemd dat het park afgescheiden was van het woonzorgcentrum en ging met dit idee aan de slag.

Met de hulp van een bewoner werd een gat in de omheining geknipt. Een paar bewoners keken geamuseerd toe en vonden het best wel spannend. Toen het gat groot genoeg was, konden zij door deze speciale doorgang een bezoekje brengen aan het park. De vlucht naar de natuur was geslaagd!
Op zaterdag 7 juli volgde het tweede deel van de opnames voor de kortfilm. In het park werden verschillende activiteiten georganiseerd: papieren bootjes werden te water gelaten in de vijver, met wol liet men ‘sporen’ na in het park en er werden krijttekeningen gemaakt op de bomen. De bewoners genoten er met volle teugen van.
Graag wil ik de bewoners en de medewerkers van OCMW De Vijvers nog eens hartelijk bedanken voor deze prachtige ervaring. Hun enthousiasme en inzet waren hartverwarmend!

Sylvie Van Hulle – vrijwilligster voor KUNSTWERK(t) voor ‘TRACK in Residence’



































Geen opmerkingen:

Een reactie posten